STREFA WIEDZY: CYDR

Czy można częstować domowym alkoholem podczas festynu?

Czy można częstować domowym alkoholem podczas festynu?

NIE. Z zastrzeżeniem omówionego poniżej wyjątku przewidzianego dla wyrobów domowych, produkcja alkoholu musi, co do zasady, odbywać się reżimie przewidzianym przez ustawę z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym (Dz.U. 2009 nr 3 poz. 11).

Zwolniona z określonych prawem obowiązków produkcja domowa, musi jednak spełniać łącznie kilka przesłanek. Alkohol domowy korzysta ze zwolnienia z akcyzy tylko jeśli:

  1. Jest wyprodukowany przez osobę fizyczną
  2. Został wytworzony domowym sposobem
  3. Nie jest przeznaczony do sprzedaży
  4. Przeznaczony jest wyłącznie na użytek własny

Problematyczną pozostaje kwestia użytku własnego. Będzie to przede wszystkim konsumpcja własna, rodziny i gości. O ile warunki te wydają się być wciąż spełnione podczas przyjęcia urodzinowego, o tyle wydarzenie publiczne z pewnością wykracza już poza wąski katalog wyłączeń.

Nie ma też znaczenia czy impreza będzie zamknięta a alkohol podawany bezpłatnie. 

Na potrzeby własne…

 

 

Czy butelkowanie alkoholu wymaga zgłoszenia do Okręgowego Urzędu Miar?

Czy butelkowanie alkoholu wymaga zgłoszenia do Okręgowego Urzędu Miar?

TAK. Ustawie o towarach paczkowanych podlegają producenci (zarówno przedsiębiorcy jak i rolnicy oraz osoby fizyczne) wytwarzający towary paczkowane. Zgodnie z definicją zawartą w art. 2 pkt 1 ustawy z dnia 7 maja 2009 o towarach paczkowanych (Dz. U. z 2015 r., poz. 1161, z późn. zm.), za towar paczkowany należy uznać każdy produkt w opakowaniu jednostkowym dowolnego rodzaju, jeśli spełnione są jednocześnie następujące wymagania:

1) ilość nominalna produktu, jednakowa dla całej partii,

2) nieprzekraczająca 50 kg lub 50 l,

3) odmierzana jest bez udziału nabywcy,

4) nie może zostać zmieniona bez naruszenia opakowania. Wino sprzedawane w butelkach realizuje zatem warunki do zgłoszenia.

Czy produkcja alkoholu musi odbywać się w składzie podatkowym?

Czy produkcja alkoholu musi odbywać się w składzie podatkowym?

NIE. Zgodnie z art. Art. 47 ust. 1 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym – produkcja wyrobów akcyzowych (w tym napojów alkoholowych) może odbywać się wyłącznie w składzie podatkowym, z wyłączeniem jednak produkcji:

  • wyrobów akcyzowych, z wykorzystaniem wyłącznie wyrobów akcyzowych,
    od których akcyza została zapłacona w wysokości równej lub wyższej od
    kwoty akcyzy przypadającej do zapłaty od wyprodukowanych wyrobów
    akcyzowych, albo z wykorzystaniem wyłącznie wyrobów akcyzowych
    zwolnionych od akcyzy ze względu na przeznaczenie, pod warunkiem że
    wyprodukowany wyrób jest również wyrobem akcyzowym zwolnionym od
    akcyzy ze względu na przeznaczenie
  • mniej niż 1000 hektolitrów w ciągu roku kalendarzowego, win uzyskanych
    z winogron pochodzących z upraw własnych, o których mowa w art. 17 ust. 3
    ustawy z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich,
    obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz. U. z 2016 r. poz. 859)
  • piwa, wina i napojów fermentowanych, wytwarzanych domowym sposobem
    przez osoby fizyczne na własny użytek i nieprzeznaczonych do sprzedaży
  • mniej niż 10 hektolitrów w ciągu roku kalendarzowego, alkoholu etylowego,
    dokonywanej przez gorzelnie prawnie i ekonomicznie niezależne od
    wszelkich innych gorzelni oraz niedziałające na podstawie licencji uzyskanej
    od innego podmiotu
  • wyrobów akcyzowych, od których została zapłacona przedpłata akcyzy
Czy można naklejać w Polsce banderole na alkohole sprowadzane z innych krajów UE?

Czy można naklejać w Polsce banderole na alkohole sprowadzane z innych krajów UE?

TAK. Należy jednak pamiętać, że banderole podatkowe co do zasady powinny zostać nałożone na opakowania jednostkowe z alkoholem poza Polską. Jednak Ustawa o podatku akcyzowym dopuszcza nakładanie banderol podatkowych na wyroby sprowadzane z innych krajów UE w Polsce jednak tylko w składzie podatkowym.

Skład podatkowy jest to magazyn, który posiada specjalne zezwolenie uzyskane od Naczelnika US na prowadzenie składu. Prowadzący skład musi przejść skomplikowaną procedurę,  złożyć specjalne zabezpieczenie podatku akcyzowego, prowadzić określone rejestry i ewidencje, ale w zamian może min. przechowywać określone wyroby akcyzowe, w tym alkohol, bez płacenia podatku akcyzowego, przyjmować wyroby w procedurze zawieszonego poboru akcyzy z innych składów i zza granicy i również naklejać banderole podatkowe na terenie składu.

Niestety jest to jedyny wyjątek w przypadku sprowadzania alkoholi z innych krajów UE dający możliwość naklejania banderol u nas w kraju.

Czy ubiegając się o zezwolenie na detaliczną sprzedaż napojów alkoholowych konieczne jest zatwierdzenie lokalu przez sanepid?

Czy ubiegając się o zezwolenie na detaliczną sprzedaż napojów alkoholowych konieczne jest zatwierdzenie lokalu przez sanepid?

TAK. Zgodnie z art. 18 ust. 6 pkt 4 ustawy o wychowaniu w trzeźwości do wniosku o wydanie zezwolenia należy dołączyć decyzję właściwego państwowego inspektora sanitarnego o zatwierdzeniu zakładu, o której mowa w art. 65 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2015 r. poz. 594 i 1893 oraz z 2016 r. poz. 65).

Czy producent napojów alkoholowych potrzebuje decyzji środowiskowej?

Czy producent napojów alkoholowych potrzebuje decyzji środowiskowej?

TAK. Zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 9 listopada 2010 r. w sprawie przedsięwzięć mogących znacząco oddziaływać na środowisko (Dz.U. 2010 nr 213 poz. 1397), do wymagających uzyskania decyzji środowiskowej, przedsięwzięć mogących potencjalnie znacząco oddziaływać na środowisko zalicza się między innymi:

  • browary lub słodownie, o zdolności produkcyjnej nie mniejszej niż 50 t na rok (§ 3 ust. 1 pkt 99)
  • gorzelnie, zakłady przetwarzające alkohol etylowy oraz wytwarzające napoje alkoholowe takiej jak winiarnie, cydrownie, miodosytnie (§ 3 ust. 1 pkt 101)

 

Czy zezwolenie na hurtową sprzedaż alkoholu może być przeniesione na inne podmioty?

Czy zezwolenie na hurtową sprzedaż alkoholu może być przeniesione na inne podmioty?

NIE. Zezwolenie na obrót hurtowy napojami alkoholowymi jest uprawnieniem podmiotowym i jako takie, przyznane jest jedynie konkretnemu, indywidualnie oznaczonemu przedsiębiorcy, który we własnym imieniu podejmuje i wykonuje działalność gospodarczą w tym zakresie (wyrok NSA z 13 marca 2003 r., II SA 982/01).

Czy można reklamować napoje alkoholowe w lokalu posiadającym zezwolenie na ich sprzedaż?

Czy można reklamować napoje alkoholowe w lokalu posiadającym zezwolenie na ich sprzedaż?

TAK. Zgodnie z art. 13(1) ust. 9 ustawy z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi, zakazy reklamy i promocji napojów nie dotyczą reklamy i promocji prowadzonej wewnątrz pomieszczeń hurtowni, wydzielonych stoisk lub punktów prowadzących wyłącznie sprzedaż napojów alkoholowych oraz na terenie punktów prowadzących sprzedaż napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia w miejscu sprzedaży.

 

Czy premiowana sprzedaż napojów alkoholowych jest zakazana?

Czy premiowana sprzedaż napojów alkoholowych jest zakazana?

TAK. Premiowana sprzedaż napojów alkoholowych stanowi przykład zakazanej promocji napojów alkoholowych.  Promocję napojów alkoholowych w rozumieniu art. 2(1) ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi należy rozumieć jako publiczną degustację napojów
alkoholowych, rozdawanie rekwizytów związanych z napojami alkoholowymi, organizowanie premiowanej sprzedaży napojów alkoholowych, a także inne formy publicznego zachęcania do nabywania napojów alkoholowych.

Należy jednak pamiętać, że zakaz promocji napojów alkoholowych nie dotyczy piwa.

CZY MOŻNA SPOŻYWAĆ ALKOHOL W POCIĄGU?

CZY MOŻNA SPOŻYWAĆ ALKOHOL W POCIĄGU?

NIE. Art. 14 ust. 1 ustawy o wychowaniu w trzeźwości, zabrania sprzedaży, podawania i spożywania napojów alkoholowych w środkach i obiektach transportu publicznego. Od tej zasady są mamy jednak dwa wyjątki:

Pierwszy wyjątek dotyczy wagonów restauracyjnych i bufetów w pociągach komunikacji krajowej, w których dopuszcza się sprzedaż, podawanie i spożywanie napojów alkoholowych o zawartości do 4,5% alkoholu oraz piwa.

Drugi zaś, pociągów komunikacji międzynarodowej, w których dopuszcza się sprzedaż, podawanie i spożywanie napojów alkoholowych o zawartości do 4,5% alkoholu oraz piwa w wagonach restauracyjnych i bufetach oraz w wagonach sypialnych i z miejscami do leżenia a także napojów alkoholowych o zawartości powyżej 4,5% alkoholu przy stolikach w wagonach restauracyjnych, w tym napojów o zawartości powyżej 18% alkoholu tylko do posiłków.