STREFA WIEDZY: WINO

Czy restauracja może sprzedawać alkohol zakupiony w sklepie detalicznym?

Czy restauracja może sprzedawać alkohol zakupiony w sklepie detalicznym?

NIE. Przepisy prawa ograniczają zakupy napojów alkoholowych przez sprzedawców detalicznych (sklepy, restauracje, itp.) jedynie do podmiotów posiadających zezwolenie hurtowe. Oczywiście podmioty takie mogą zakupić napoje alkoholowe na inny użytek niż ich odsprzedaż (np. na wewnętrzną imprezę integracyjną, czy też do przyrządzania potraw). Podstawa prawna – art. 18 ust. 7 ustawy z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi. (Dz. U. z 2012 r. poz. 1356 ze zm.).

 

Czy sprzedaż pomiędzy producentem a hurtownikiem stanowi sprzedaż hurtową?

Czy sprzedaż pomiędzy producentem a hurtownikiem stanowi sprzedaż hurtową?

NIE. Sprzedaż hurtową stanowi zgodnie z definicją ustawową, zakup napojów alkoholowych w celu dalszej ich odsprzedaży przedsiębiorcom posiadającym właściwe zezwolenia – art. 2(1) ust. 1 pkt 7. Producent ma prawo sprzedać swoje wyroby przedsiębiorcy posiadającemu zezwolenie hurtowe, bez własnego zezwolenia hurtowego.


Opłaty za zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych

Czy alkohol może być rozdawany jako prezent?

Czy alkohol może być rozdawany jako prezent?

TAK. Ważne jest jedynie aby alkohol pochodził z legalnego źródła i jeśli przepisy tego wymagają posiadał banderolę. Alkohol przewieziony samodzielnie przez granicę w ramach limitu zwolnienia z akcyzy jak też alkohol wytworzony domowym sposobem, może być wykorzystany jedynie na własny użytek.

Czy domowy alkohol może być prezentem świątecznym dla pracowników?

Czy domowy alkohol może być prezentem świątecznym dla pracowników?

NIE. Jedyny wyjątek stanowią bardzo bliskie, rodzinne lub przyjacielskie relacje. Alkohol wytworzony domowym sposobem jest zwolniony z obowiązku zapłaty akcyzy, musi być jednak przeznaczony na własny użytek, przez który rozumie się jedynie potrzeby własne, rodziny oraz przyjaciół. Rozdawanie domowego alkoholu gościom, klientom czy kontrahentom zdaje się wykraczać poza granice użytku własnego.


Legalna produkcja alkoholu na potrzeby domowe

Czy wino aromatyzowane można produkować na zasadach uproszczonych dla winiarza rolnika?

Czy wino aromatyzowane można produkować na zasadach uproszczonych dla winiarza rolnika?

NIE. Mówiąc o zasadach uproszczonych, mamy na myśli możliwość produkowania wina z winogron pochodzących z upraw własnych, w ilości do 1000 hl rocznie – co zwalnia między innymi, z obowiązku produkcji w składzie podatkowym, z konieczności rejestracji działalności gospodarczej czy konieczności zatwierdzenia zakładu przez inspekcję sanitarną (Ustawa z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina)

Zasady te dotyczą jednak wyłącznie produkcji „wina” przez który należy rozumieć: produkt otrzymywany wyłącznie w drodze całkowitej lub częściowej fermentacji alkoholowej świeżych winogron, rozgniatanych lub nie lub moszczu winogronowego. Wino z dodatkiem substancji lub roślin będzie jednym z  aromatyzowanych produktów sektora wina (Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 251/2014 z dnia 26 lutego 2014 r. w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych aromatyzowanych produktów sektora wina, uchylające rozporządzenie Rady (EWG) nr 1601/91).


Pora na grzańca!

Czy produkcja wyrobów winiarskich wymaga prowadzenia działalności gospodarczej?

Czy produkcja wyrobów winiarskich wymaga prowadzenia działalności gospodarczej?

TAK. Działalność gospodarcza w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów
winiarskich jest działalnością regulowaną w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 6
marca 2018 r. – Prawo przedsiębiorców (Dz. U. poz. 646) i wymaga uzyskania wpisu
do rejestru przedsiębiorców wykonujących działalność w zakresie wyrobu lub rozlewu
wyrobów winiarskich. Wymagania w zakresie uzyskania wpisu do rejestru nie stosuje się do
producentów, którzy wyłącznie wyrabiają i rozlewają wino uzyskane z winogron
pochodzących z upraw własnych.

Art. 17 ustawy z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz.U. 2011 nr 120 poz. 690)