Dozwolone dodatki do piwa
Składniki, które można dodawać do piwa, są ściśle regulowane przez przepisy prawa w różnych krajach. W Unii Europejskiej, w tym w Polsce, podstawą prawną regulującą produkcję piwa są przepisy dotyczące żywności oraz specyficzne przepisy dotyczące piwa jako produktu spożywczego.
Podstawowe składniki piwa (zgodne z tradycją i prawem):
- Woda – stanowi największą część objętości piwa.
- Słód jęczmienny lub pszeniczny – podstawowy surowiec fermentacyjny.
- Chmiel – dodaje goryczki, aromatu i działa jako naturalny konserwant.
- Drożdże – przeprowadzają proces fermentacji, zamieniając cukry w alkohol i dwutlenek węgla.
Przedmiotową sprawę w Unii Europejskiej reguluje
Zasadnicze składniki legalne w Polsce i UE:
- Zboża niesłodowane:
- Kukurydza
- Ryż
- Owies
- Żyto
- Orkisz
- Cukry:
- Cukier biały
- Miód
- Syrop glukozowy
- Cukry owocowe (np. laktoza do piw mlecznych)
- Przyprawy i zioła:
- Kolendra
- Cynamon
- Imbir
- Goździki
- Skórka pomarańczowa
- Kardamon
- Anyż
- Owoce i soki owocowe:
- Maliny
- Wiśnie
- Śliwki
- Cytrusy (np. cytryny, limonki)
- Jabłka
- Ananas
- Dodatki smakowe i aromaty:
- Naturalne aromaty (np. wanilia, kawa, kakao)
- Ekstrakty roślinne (np. ekstrakt z kwiatów bzu)
- Barwniki i inne dodatki spożywcze:
- Karmel (barwnik spożywczy)
- Dodatki stabilizujące pianę (zgodne z prawem UE)
Składniki objęte szczególnymi zasadami:
- Alkohol – nie można dodawać alkoholu z innych źródeł (np. spirytusu) do piwa oznaczanego jako „piwo”.
- Sztuczne dodatki – w produkcji piwa preferuje się naturalne składniki, ale dopuszczalne są pewne dodatki dopuszczone przez prawo (np. konserwanty).
Wytyczne szczególne w Polsce:
W Polsce, zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz ustawą o towarach rolno-spożywczych, wszystkie składniki piwa muszą być jasno wyszczególnione na etykiecie. Produkcja piwa nie może obejmować składników, które mogłyby wprowadzać konsumenta w błąd co do naturalności produktu.
Zakazane składniki:
- Substancje toksyczne lub szkodliwe dla zdrowia.
- Sztuczne środki słodzące (np. aspartam, jeśli nie są dozwolone w danym kraju jako dodatek do piwa).
- Alkohol dodawany sztucznie (niefermentowany).
ALERGENY W PIWIE