GRANICE STATUSU DROBNEGO PRODUCENTA WINA Z UPRAW WŁASNYCH

GRANICE STATUSU DROBNEGO PRODUCENTA WINA Z UPRAW WŁASNYCH

Polska ustawa winiarska, tj. ustawa z dnia 2 grudnia 2021 r. o wyrobach winiarskich określa status drobnego producenta wina z upraw własnych oraz przysługujące mu przywileje. 

Za drobnego producenta wina z upraw własnych uznajemy producenta wina spełniającego wymagania określone dla drobnego producenta w rozumieniu art. 2 ust. 3 rozporządzenia 2018/273, który wyrabia w danym roku winiarskim, biorąc pod uwagę średnią roczną produkcję co najmniej z trzech kolejnych lat winiarskich, średnio mniej niż 1000 hektolitrów wina, wyrobionego z surowców
pochodzących z:
a) upraw własnych winorośli lub
b) upraw winorośli położonych na obszarze województwa, w którym jest zlokalizowane miejsce wyrobu wina, lub powiatów sąsiadujących z tym województwem, w ilości nie większej niż 50% wagowo wszystkich surowców pochodzących z upraw winorośli.

Aby kupować winogrona bez utraty statusu drobnego producenta wina z upraw własnych konieczne jest zatem spełnienie następujących warunków:

  1. produkcja wina w ilości do 1000 hl wina (limit liczony jako średnia z trzech kolejnych lat winiarskich)
  2. surowiec (winogrona) pochodzący z upraw własnych winorośli (winnicy zarejestrowanej w ewidencji prowadzonej przez KOWR)
  3. zakup surowca z winnic zarejestrowanych w KOWR, znajdujących się na terenie tego samego województwa co nasza winiarnia lub powiatów sąsiadujących z tym województwem w ilości maksymalnie 50% wagowo wszystkich surowców

Odwrotnie, traci ten status producent wina, który:

  1. produkuje więcej niż 1000 hl wina rocznie (średnio)
  2. kupuje winogrona w ilośi większej niż 50% wagowo wszystkich surowców 
  3. kupuje winogrona z winnic zlokalizowanych w innych województwach czy państwach UE

Drobny producent wina wykonujący działalność gospodarczą w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich:

1. opracowuje w formie pisemnej i wdraża system kontroli wewnętrznej wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich obejmujący co najmniej określenie:

  • częstotliwości i sposobu pobierania próbek do badań jakości tych wyrobów
  • metod przeprowadzania badań jakości tych wyrobów
  • sposobu postępowania z tymi wyrobami niespełniającymi wymagań w zakresie jakości

2. posiada plan obiektów budowlanych przeznaczonych do wykonywania działalności gospodarczej w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich

3. wyznacza osobę odpowiedzialną za kontrolę jakości wyrobów winiarskich

Do 15 wrzenia


BEZ STATUSU DROBNEGO PRODUCENTA

Działalność inna niż drobnego producenta wina z upraw własnych na zasadach określonych powyżej, to w tym rozlewu tych wyrobów przez tego samego przedsiębiorcę, który je wyrobił, lub rozlewu wyrobów winiarskich przez przedsiębiorcę, który ich nie wyrobił, stanowi regulowaną działalność gospodarczą, o której mowa w przepisach ustawy z dnia 6 marca 2018 r. – Prawo przedsiębiorców, i wymaga uzyskania wpisu do rejestru przedsiębiorców wykonujących działalność w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich. 

Tracąc status drobnego producent staje się zobowiązany do uzyskania wpisu w rejestrze działalności regulowanej prowadzonego przez Dyrektora Generalnego KOWR. 

Poza obowiązkami wyienionymi wcześniej, dodatkowo:

1. posiada plan obiektów budowlanych przeznaczonych do wykonywania działalności gospodarczej w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich

2. zapewnia spełnianie przez obiekty budowlane i urządzenia techniczne przeznaczone do wykonywania działalności gospodarczej w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich wymagań określonych w przepisach o ochronie przeciwpożarowej, sanitarnych i o ochronie środowiska, co potwierdza zaświadczenie wydane na jego wniosek przez:

  • komendanta powiatowego (miejskiego) Państwowej Straży Pożarnej,
  • państwowego powiatowego inspektora sanitarnego oraz
  • wojewódzkiego inspektora ochrony środowiska

– właściwych ze względu na planowane miejsce wykonywania działalności
gospodarczej w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich.