PODRĘCZNIK OPERACYJNY

PODRĘCZNIK OPERACYJNY

3CITY DISTILLERY Sp. z o.o.


Szanowni Państwo,

Niniejszym, przekazujemy w Państwa ręce, kompletny opis procedury rejestracji przetwórni wytwarzającej rzemieślnicze wyroby spirytusowe w Polskich warunkach prawnych, dla produkcji napojów spirytusowych do 100 hl czystego spirytusu w ciągu roku. Dokument zawiera opis czynności niezbędnych do rozpoczęcia oficjalnej produkcji tego typu produktów w naszym kraju. Produkcja każdego alkoholu, będącego jednocześnie produktem spożywczym i akcyzowym, stanowi naturalnie działalność regulowaną i jako taka poddana jest szczególnej kontroli. Podstawowe reżimy prawne w których musimy funkcjonować jako producenci, obejmują poza oczywistymi regulacjami dotyczącymi działalności gospodarczej oraz systemu podatkowego, także przepisy sanitarne, akcyzowe oraz regulacje prawa żywnościowego. Niniejsze opracowanie uwzględnia przede wszystkim procedury urzędowe związane rejestracją produkcji napojów alkoholowych, zgłoszeniem zakładu do Państwowej Inspekcji Sanitarnej, Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych oraz organów skarbowo celnych. Dokument poszerzony został jednak także o informacje prawne dotyczące szczególnie wrażliwych obszarów aktywności produkcyjnej już po zakończeniu procedury legalizacji, takich jak znakowanie produktów czy ograniczenia reklamy i promocji wyrobów alkoholowych.

Proszę pamiętać, że w razie wszelkich problemów z interpretacją niniejszego opracowania lub kłopotów praktycznych z urzędami, pozostajemy w Państwa dyspozycji.

Życzymy sprawnej rejestracji oraz wyłącznie przednich trunków,


SPIS TREŚCI

  1. PRODUKCJA WYROBÓW SPIRYTUSOWYCH W POLSCE
  2. DEFINICJA WYROBÓW SPIRYTUSOWYCH
  3. UTWORZENIE PRZEDSIĘBIORSTWA
  4. REJESTRACJA VAT
  5. WPIS DO REJESTRU DZIAŁALNOŚCI REGULOWANEJ
  6. WYMAGANIA SANITARNE
  7. WPIS I ZATWIERDZENIE ZAKŁADU (SANEPID)
  8. REJESTRACJA W SYSTEMIE PUESC
  9. REJESTRACJA PŁATNIKA AKCYZY
  10. URZĘDOWE SPRAWDZENIE
  11. OBOWIĄZKI PŁATNIKA AKCYZY
  12. STAWKI AKCYZY
  13. CERTYFIKACJA ZBIORNIKÓW POMIAROWYCH
  14. ZATWIERDZENIE EWIDENCJI BANDEROL
  15. WNIOSEK O WYDANIE BANDEROL
  16. DOKUMENTACJA HACCP
  17. PACZKOWANIE TOWARÓW
  18. ZNAKOWANIE NAPOJÓW SPIRYTUSOWYCH
  19. ZEZWOLENIA NA SPRZEDAŻ
  20. OGRANICZENIA SPRZEDAŻY ALKOHOLU
  21. REKLAMA I PROMOCJA ALKOHOLU