NAJCZĘSTSZE BŁĘDY W ZAKRESIE ZNAKOWANIA WINA

NAJCZĘSTSZE BŁĘDY W ZAKRESIE ZNAKOWANIA WINA

  • brak nazwy środka spożywczego (np. „wino”)
  • nazwa odmiejscowa dla win bez Chronionej Nazwy Pochodzenia lub Chronionego określenia Geograficznego
  • wskazanie miejsca winnicy na mapie, lub jej konturach dla win bez ChNP lub ChOG
  • logotypy stowarzyszenia lub innej organizacji, zawierające w sobie odniesienie geograficzne dla win bez ChNP lub ChOG
  • nazwy odmian winorośli oraz rocznik dla win bez certyfikacji 
  • informacja o leżakowaniu wina w beczkach 
  • określenie „reserva” lub jemu podobne
  • nieprawidłowe określenie poziomu cukru dla win musujących („wytrawne” wino musujące nie jest wytrawne!)
  • rozmieszczenie informacji obowiązkowych w różnych polach widzenia
  • zbyt mały rozmiar czcionki dla informacji obowiązkowych 
  • brak informacji o metodzie pomiaru zawartości alkoholu (metoda objętościowa, wyrażona skrótem „obj.”)
  • wykorzystanie skrótu „obj.” dla określenia „objętości” czyli ilości wina netto
  • błędny zapis jednostek miary („ML” to skrót dla megalitrów, mililitry prawidłowo oznaczamy jako „ml” lub „mL”)