STREFA WIEDZY: PIWO

Czy prowadzenie degustacji alkoholu wymaga uzyskania zezwolenia?

Czy prowadzenie degustacji alkoholu wymaga uzyskania zezwolenia?

NIE. Zezwolenia w Polsce wydawane są jedynie na sprzedaż i podawanie napojów alkoholowych. Sama organizacja degustacji ma najczęściej charakter usługi szkoleniowej lub prezentacji danego produktu. Mamy zatem do czynienia nie ze sprzedażą (czy też podawaniem) napoju alkoholowego lecz z działalnością promocyjną lub usługą szkoleniową, których przedmiotem uwagi są napoje alkoholowe. Naturalnie przy organizacji degustacji należy zważać na inne przepisy prawa w tej materii, takie jak choćby zakaz organizowania publicznych degustacji.


Nielegalne degustacje?

Czy można iść do więzienia za sprzedaż alkoholi wytworzonych domowym sposobem?

Czy można iść do więzienia za sprzedaż alkoholi wytworzonych domowym sposobem?

TAK. Alkohol wytwarzany domowym sposobem (wina, piwa, cydry, itp. wyroby fermentowane oraz nalewki na zakupionym legalnie alkoholu) może służyć jedynie potrzebom własnym (konsumpcji z rodziną i przyjaciółmi) i nie może być przeznaczony w żadnym wypadku na sprzedaż. Warto jednak przypomnieć, że zasada ta nie dotyczy wyrobów destylowanych, które nie mogą być produkowane co do zasady nawet na użytek własny!

W omówionej w pytaniu sytuacji mamy do czynienia nie tylko ze sprzedażą alkoholu bez stosownego zezwolenia czyli przestępstwem określonym w art. 43. 1. ustawy z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi – kto sprzedaje lub podaje napoje alkoholowe w wypadkach, kiedy jest to zabronione, albo bez wymaganego zezwolenia lub wbrew jego warunkom,
podlega grzywnie – ale ze zbiegiem wielu czynów zabronionych, z których najpoważniejsze dotyczą wyrobu napojów alkoholowych bez wymaganych wpisów do stosownych rejestrów oraz naruszenia obowiązku zapłaty podatków:

Ustawa z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz.U. 2011 nr 120 poz. 690)

Art. 81. 1. Kto bez wymaganego wpisu do rejestru wyrabia lub rozlewa wyroby
winiarskie, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do
roku.

Ustawa z dnia 2 marca 2001 r. o wyrobie alkoholu etylowego oraz wytwarzaniu wyrobów tytoniowych (Dz.U. 2001 nr 31 poz. 353)

Art. 12a. 1. Kto bez wymaganego wpisu do rejestrów, o których mowa w art. 3
ust. 1 i 2, wyrabia, skaża, oczyszcza lub odwadnia alkohol etylowy albo wytwarza
wyroby tytoniowe – podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do
roku.

Ustawa z dnia 18 października 2006 r. o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych (Dz.U. 2006 nr 208 poz. 1539)

Art. 44. 1. Kto bez wymaganego wpisu do rejestru wyrabia lub rozlewa napoje
spirytusowe, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do
roku.

W omawianym przypadku będzie też miało miejsce wprowadzanie do obrotu produktów akcyzowych od których nie zapłacono akcyzy i których nie oznaczono znakami akcyzy o czym traktuje rozdział 6 kodeksu karnego skarbowego – przestępstwa skarbowe i wykroczenia skarbowe przeciwko obowiązkom podatkowym i rozliczeniom z tytułu dotacji lub subwencji.

Naruszone zostaną także obowiązki zapłaty podatków dochodowych, podatku VAT, wymogi sanitarne oraz szereg pomniejszych przepisów w zakresie legalnej produkcji napojów alkoholowych przeznaczonych na sprzedaż.

Czy posiadając jedynie zezwolenie detaliczne można sprzedać alkohol na fakturę przedsiębiorcy, który nie ma żadnego zezwolenia?

Czy posiadając jedynie zezwolenie detaliczne można sprzedać alkohol na fakturę przedsiębiorcy, który nie ma żadnego zezwolenia?

TAK. Zezwolenie detaliczne na sprzedaż napojów alkoholowych upoważnia nas do sprzedaży alkoholu każdemu podmiotowi. Ograniczenia obejmują jednak jego nabywcę, który alkohol może skonsumować lub podarować w prezencie lecz nie może go odsprzedać.

 

 

Czy można częstować domowym alkoholem podczas festynu?

Czy można częstować domowym alkoholem podczas festynu?

NIE. Z zastrzeżeniem omówionego poniżej wyjątku przewidzianego dla wyrobów domowych, produkcja alkoholu musi, co do zasady, odbywać się reżimie przewidzianym przez ustawę z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym (Dz.U. 2009 nr 3 poz. 11).

Zwolniona z określonych prawem obowiązków produkcja domowa, musi jednak spełniać łącznie kilka przesłanek. Alkohol domowy korzysta ze zwolnienia z akcyzy tylko jeśli:

  1. Jest wyprodukowany przez osobę fizyczną
  2. Został wytworzony domowym sposobem
  3. Nie jest przeznaczony do sprzedaży
  4. Przeznaczony jest wyłącznie na użytek własny

Problematyczną pozostaje kwestia użytku własnego. Będzie to przede wszystkim konsumpcja własna, rodziny i gości. O ile warunki te wydają się być wciąż spełnione podczas przyjęcia urodzinowego, o tyle wydarzenie publiczne z pewnością wykracza już poza wąski katalog wyłączeń.

Nie ma też znaczenia czy impreza będzie zamknięta a alkohol podawany bezpłatnie. 

Na potrzeby własne…