Czy na etykiecie wina należy dokładnie określić kategorię produktu?

Czy na etykiecie wina należy dokładnie określić kategorię produktu?

TAK. Przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, nakłada obowiązek umieszczania na etykiecie oznaczenia przyjęte dla kategorii produktu winiarskiego zgodnie z definicjami podanymi w załączniku IV Rozporządzenia Rady (WE) nr 479/2008 z dnia 29 kwietnia 2008 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wina.

Odstąpić od takiej praktyki można jedynie w przypadku win oznaczonych na etykiecie chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym.

Kategorie produktów winiarskich:

  • wino
  • młode wino w trakcie fermentacji
  • wino likierowe
  • wino musujące
  • gatunkowe wino musujące
  • gatunkowe aromatyczne wino musujące
  • wino musujące gazowane
  • wino półmusujące
  • wino półmusujące gazowane
  • częściowo sfermentowany moszcz winogronowy
  • częściowo sfermentowany moszcz gronowy uzyskiwany z suszonch winogron
  • zagęszczony moszcz winogronowy
  • rektyfikowany zagęszczony moszcz winogrnowy
  • wino z suszonych winogron
  • wino z przejrzałych winogron
  • ocet winny

Formalna strona etykiety

Komentarze są wyłączone