Czy na etykiecie wina należy dokładnie określić kategorię produktu?
TAK. Przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, nakłada obowiązek umieszczania na etykiecie oznaczenia przyjęte dla kategorii produktu winiarskiego zgodnie z definicjami podanymi w załączniku IV Rozporządzenia Rady (WE) nr 479/2008 z dnia 29 kwietnia 2008 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wina.
Odstąpić od takiej praktyki można jedynie w przypadku win oznaczonych na etykiecie chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym.
Kategorie produktów winiarskich:
- wino
- młode wino w trakcie fermentacji
- wino likierowe
- wino musujące
- gatunkowe wino musujące
- gatunkowe aromatyczne wino musujące
- wino musujące gazowane
- wino półmusujące
- wino półmusujące gazowane
- częściowo sfermentowany moszcz winogronowy
- częściowo sfermentowany moszcz gronowy uzyskiwany z suszonch winogron
- zagęszczony moszcz winogronowy
- rektyfikowany zagęszczony moszcz winogrnowy
- wino z suszonych winogron
- wino z przejrzałych winogron
- ocet winny